top of page
  • Foto van schrijverSiebe

Fablab on Tour

Bijgewerkt op: 4 apr. 2019Maak-club, STAM-club en programmeer club

Het Fablab draait op volle toeren! De eerste reeks van de Maak-club, de STEAM-club en de programmeer club zit er reeds op. De jongsten (2de tot 4de leerjaar) maakten onder leiding van Sam Van der Burght en Wouter De Mol op een speelse manier kennis met lasersnijden en elektriciteit en spraken hun handvaardigheden aan om hun eerste creaties klaar te krijgen!

 

De 'tussengroep' (5de en 6de leerjaar) ontcijferde de binaire code, bouwde een Turing Machine en ging aan de slag met de Edison robot en de Tello Ryze drone. Uiteraard kregen ze ook enkele basislessen "computer science unplugged". Lowiek van den Stockt en Henk Vanden Herrewegen namen de deelnemers aan de programmeerclub onder hun vleugels.

 

De leerlingen uit het secundair zetten hun eerste stappen in de echte "makers-wereld". Ze gebruikten de verschillende fablabtoos: lasercutter, 3d-printer, vinylcutter, enz... om hun ideëen vorm te geven. De microbit BBC zorgde voor de interactie van hun creatie met de fysieke wereld. Dieter Van Der Stockt was hun metgezel in dit creatief proces!

 

Workshops lasersnijden en stempels maken

Ook de workshops introductie lasersnijden en "maak jouw eigen stempels" liggen reeds achter ons. Onder leiding van respectievelijk Stefaan De Witte en Rik Verhaest zetten een 10-tal deelnemers hun eerste stappen in de Fablab wereld. Hun eerste creaties mogen gezien worden! 

STEM in het onderwijs

In de bibliotheken van Mere, Ninove, Denderleeuw, Lede en Haaltert verzorgde het Fablab een 'inspiratie' avond rond STEM in het onderwijs. Een 80-tal leerkrachten uit het kleuter,- basis- en secundair onderwijs kregen een overzicht van bruikbaar didactisch materiaal rond programmeren, elektriciteit, elektronica en robotica en enkele tips en tricks om dit materiaal passend in te integreren in hun lessen. Het waren alvast STEMmige avonden!


 

Verwendagen

Ook op de verwendagen in de biblitoheken van Schellebelle en Mere kon Fablab Erpe-Mere niet ontbreken. In Mere creëerden de kinderen samen met Stéphanie Schellekens en Fjodor Vandeweerd hun eigen game in Bloxels en gingen ze aan de slag met Open Fabric. De vijzen en bouten van open fabric werden ter plaatste met de 3D-printer gemaakt. In Haaltert gaven Lowiek van den Stockt en David Moeyersons een initiatie dronevliegen met de zeer gebruiksvriendelijke Tello Ryze drones en een dagje later was er in de bibliotheek van Schellebelle een demo met beebots en cubetto geleid door Willem den Herder.


94 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page