top of page
Logo_FLEM.png

Print je eigen ontwerpen!

3D Printing

In het FabLab zijn verschillende 3D-printers aanwezig. Hieronder vind je een lijst met printers die ter beschikking staan en voor welke toepassingen je deze best gebruikt:

  • Ultimaker 2+ : Dit is een standaard 3D-printer, deze kan goed overweg met zowat alle prints. Enkel prints die veel support vereisen verlopen wat stroever.

 

  • Ultimaker 2 Extended +: Deze printer is de uitbreiding van de vorige. Hij is 10cm hoger zodat ook je grootste ontwerpen uitgeprint kunnen worden.

 

  • Ultimaker 3: Deze printer is vooral geschikt voor prints die veel support nodig hebben. Omdat de Ultimaker 3 beschikt over 2 printkoppen, kan deze niet alleen in 2 verschillende kleuren printen, deze kan ook een oplosbaar filament al supportmateriaal gebruiken. Zo hoef je je print enkel maar in het water te leggen en het supportmateriaal lost op.

Ook hebben we in het FabLab een 3D-Scanner, deze is gratis te gebruiken wanneer je het gescande object ook bij ons print, anders rekenen we een bedrag van €10 aan.
Meer info over de scanner vind je hier.

Hoe start ik een 3D-Print?

1. Tekening

Wanneer je een stuk dat je zelf hebt getekend of online gevonden hebt, wilt uitprinten, heb je een slicer-software nodig om je object om te zetten naar codetaal. Hiervoor gebruiken we Cura, een eenvoudige slicer van Ultimaker.

2. Slicer

Wanneer je Cura opent, is het belangrijk dat je als eerste stap de juiste printer selecteert. Wanneer je printer niet in het lijstje staat, zal je deze moeten toevoegen. Ook is het belangrijk dat de laatste versie van Cura is geïnstalleerd. Kijk voor een nieuwe versie hier.

3. Model inladen

Wanneer dit gebeurd is, kan je je 3D-model inladen in Cura.

In Cura kun je vervolgens nog de laatste aanpassingen doen aan je ontwerp. O.a. het draaien, vergroten/verkleinen van je object.

Er zijn 2 belangrijke zaken zie je moet in orde zetten:

1: Er moet een zo groot mogelijk vlak van je object plat op het printbed liggen

2: Probeer overhangs te beperken, overhangs zijn niet ondersteunde delen. Wanneer de printer plastic opwarmt, is deze vloeibaar en valt deze dus naar benden. Wanneer het niet anders kan, kunnen we support gebruiken.

4. Kwaliteit

Je kan nu de kwaliteit selecteren, normaal is standaardkwaliteit perfect. Wil je wat sneller je printje (met weliswaar minder detail) dan kan je ook fast print kiezen.

 

5. Extra instellingen

Vervolgens is het belangrijk om te printen met brim, deze zorgt
ervoor dat je print blijft hangen op het printbed.
Dit kan je doen door Build Plate Adhesion aan te vinken.
Ook een eventuele support kan hier aangezet worden.

 

6. Bestand opslaan

Wanneer je denkt dat alles in orde is, kan je een laatste controle
uitvoeren door in de linker balk onderaan de viewer mode op
layers te zetten. Hierdoor krijg je de lagen te zien die de printer zal afleggen. Indien hier alles goed uit ziet kan je gaan printen. Je kan het bestand opslaan op je SD/USB door rechts onderaan op save to removable drive te klikken.

7. Machine

Wanneer je voor de eerste keer een printje wil starten, bekijk je best even de onderstaande handleiding. Je kan ook altijd hulp vragen. De vrijwilligers in het FabLab helpen je graag!

Extra handleidingen over 3D-printen:

Cura gebruiken: standaard (geschikt voor alle Ultimaker-printers)

Cura gebruiken: 2 kleuren prints (enkel geschikt voor Ultimaker 3)

Cura gebruiken: prints met oplosbare ondersteuning (enkel geschikt voor Ultimaker 3)

Terug 2
Anker 1

Dit is het einde van deze tutorial!

Proficiat, je zou nu zelf de machine moeten kunnen gebruiken!

Heb je vragen, is er iets niet duidelijk of heb je positieve of negatieve opmerkingen?

Aarzel niet om ons hier te contacteren, we helpen je graag!

Deze tutorial is het laatste bijgewerkt op: 24/01/2020.

Prijzen_3D-Printen

Materiaalprijzen

Prijzen 3D-printen

In FabLab Erpe-Mere is het gebruik van de ruimte gratis. We helpen je graag met al je ideeën, Wanneer je iets wil 3D-printen, betaal je enkel je materiaalkost. Deze wordt bepaald door de massa van je print.

  • Normaal printen (met 1 kleur/materiaal): €0,25/gram

  • Printen met 2 kleuren (UM3): €0,30/gram

  • Printen met oplosbare support (UM3): €0,40/gram

Abonnees krijgen een korting,

Bekijk de voordelen van een FabLab-abonnement.

We printen uitsluitend met PLA en PVA als supportmateriaal.

  • PLA (polylactic acid): PLA is het standaard printmateriaal,
    het is makkelijk te printen en heeft weinig last van kromtrekken tijdens het printen. Het is biologisch afbreekbaar en is dus vele malen milieuvriendelijker dan ABS. PLA is te verkrijgen in verschillende kleuren.

  • PVA (polyvinyl alcohol): PVA gebruiken we als supportmateriaal op de Ultimaker 3. Door PVA is het nu mogelijk om bijna alle stukken te printen. Ook de moeilijkere stukken die voorheen niet te printen waren, zijn nu te printen. Wanneer je PLA gebruikt voor je object, en PVA voor de support, dan hoef je na het pinten de print gewoon enkele uren in het water te leggen. De PVA lost vervolgens op.

bottom of page