Welkom op onze website.
Op woensdag en vrijdag is het FabLab vrijblijvend open. Je betaalt niets behalve wanneer je iets maakt dat je later mee naar huis neemt. Gebruiken van materiaal o.a. Arduino, Littlebits, ... is volledig gratis.
Ben je toch wat fanatieker en heb je een groot project lopen? Ontdek dan de voordelen van een FabLab-Abonnement!
We verwelkomen je graag in ons FabLab!
'Open FabLab'
Machines
Neem een kijkje tussen alle machines die we staan hebben in ons FabLab. Leer werken met deze machines met behulp van onze gloednieuwe tutorials! Elke handleiding is speciaal door onze vrijwilligers gemaakt om jou te helpen, neem snel een kijkje!
Creaties
Wat wordt er zoal gemaakt in ons FabLab?
Wat is een FabLab?
Wat? Hoe? Waar? Kom hier alles te weten!
Hoe zou de wereld eruit zien als iedereen naast een inktjet printer, ook een ‘Startrek Replicator’ op zijn bureau zou hebben? Dit apparaat uit de populaire science-fiction serie kon elk gewenst object maken, van een kopje thee tot een computer.
Volgens MIT professor Neil Gershenfeld is het niet langer de vraag of dit toekomstscenario werkelijkheid wordt, maar wanneer. ‘De stappen om zoiets te bereiken zijn allemaal te zetten over een tijdspanne van ongeveer 20 jaar.’, aldus Neil Gershenfeld, ‘Hoewel nog weinig mensen het zich realiseren, zijn we bezig met de volgende digitale revolutie, die van Personal Fabrication.’ Terwijl Neil Gershenfeld hard aan het werk was in het lab op MIT om dit doel te bereiken, stuitte hij onverwacht op een ander fenomeen. In 1998 ontwikkelde hij een nieuwe cursus die ‘How to make (almost) anything’ heette, en de bedoeling was om studenten aan de slag te laten gaan met makkelijk te bedienen machines voor prototyping. Maar in plaats van het handjevol ingenieursstudenten waarvoor
de cursus bedoeld was, stonden er honderden mensen op de stoep, die smeekten of ze de cursus mochten volgen. Dit waren niet enkel de technici die Neil Gershenfeld op het oog had, maar ook kunstenaars, studenten uit niet-technologische disciplines, gewone mensen, gedreven door een gezamenlijk doel: ze wilden iets maken. Het Fablab was geboren!
Fablab staat voor fabrication laboratory – of soms ook: fabulous laboratory. Om je creatieve, technologische, innovatieve of artistieke ideeën vorm te geven beschikt een fablab over een resem software- en hardware tools en een arsenaal aan hoogtechnologische machines zoals: een lasercutter, een 3D printer, CNC-machines, microcontrollerborden, elektronica-componenten, elektronische meettoestellen maar ook computers met een pak ontwerpsoftware. Het is een multifunctioneel labo waarin bijna om het even welk ontwerp kan gerealiseerd worden. Of het nu gaat om een windmolen, een geavanceerde game-controller, een (intelligent) meubelstuk, een maquette van een gebouw, een (voetbal)robot of een eenvoudige sleutelhanger – je kan het niet zo gek bedenken of het is mogelijk in een fablab. Het succes van de fablabs zette zich wereldwijd verder, van Boston tot Afghanistan, van Noorwegen tot Zuid-Afrika en nu dus ook hier in Erpe-Mere!