Automatiseer projecten!
Elektronica
In het FabLab kunnen we onze elektronica verdelen in een aantal categorieën:
-
Componenten: dit zijn standaardcomponenten zoals weerstanden, condensatoren, transistoren, LED’s, diodes... Deze kan je gebruiken als je zelf een elektrisch circuit aan het ontwerpen bent. Enige kennis van solderen en elektriciteit/elektronica is vereist!
-
Shields/modules: dit zijn voorgebouwde elektrische circuits van fabrikanten zoals Adafruit en Sparkfun. Meestal zijn dit dingen waarbij het niet praktisch is om deze zelf te ontwerpen. Deze shields en modules zijn erg gebruiksvriendelijk met voldoende documentatie op de website van de respectievelijke fabrikant.
-
Microcontrollers: wij beschikken over Arduino UNO's en Raspberry Pi's. Deze microcontrollers zijn programmeerbaar om met de aangesloten elektrische circuits te werken. Een Raspberry Pi is veel sneller dan een Arduino UNO. Het wordt dan ook gebruikt voor toepassingen met machine learning, berekeningen in complexe wiskundige modellen of patroonherkenning in een live video feed. Arduino UNO wordt geprogrammeerd in C++ (met speciaal ontworpen compiler voor Atmega-microcontrollers). De eenvoudigste manier om een Arduino te programmeren is in de Arduino IDE (zie onderaan de pagina). De Arduino is goed gedocumenteerd en aangeraden voor iemand die wil leren programmeren en tegelijkertijd zich wil verdiepen in elektriciteit/elektronica. Raspberry Pi is ingewikkelder maar het is aangeraden om de bijhorende programmeertaal, Python, te leren. Het is een makkelijk te begrijpen programmeertaal. Het inzicht dat je hierbij ontwikkeld is voordelig bij het leren van C++. Voor mensen die al ervaring hebben met programmeren is VisualStudio met uitbreidingen een aangeraden IDE voor zowel C++ (met speciale compiler) en Python (zie onderaan de pagina).
-
Tools: FabLab Erpe-Mere geeft je de mogelijkheid om gebruik te maken van soldeerbouten, power supplies, digitale oscilloscopen, multimeters... Deze zijn zeer handig wanneer je een elektrisch circuit aan het ontwerpen bent. Enige kennis van elektriciteit is zeker vereist!
Materiaalprijzen
Prijzen elektronica
In FabLab Erpe-Mere is het gebruik van de ruimte gratis. We helpen je graag met al je ideeën. Wanneer je een elektrische tool wil gebruiken is dit gratis. Ook componenten gebruiken om te testen is volledig gratis. Wanneer je componenten wil gebruiken in je project, betaal je voor deze componenten.