• StS

Cut the Fab - Goedroen en Antoon


Wie zijn jullie en wat zijn jullie interesses?

Goedroen: Ik ben Goedroen van Lunenburg, 37 jaar. Ik ben geboren en getogen in Arnhem in Nederland. Voor de liefde ben ik naar België verhuisd! Ik ben in 2012 met Antoon De Grom getrouwd; de liefde van mijn leven. Uit een vorige relatie heeft hij een dochter en een zoon die een week wel en een week niet bij ons zijn. Samen hebben we ook twee zonen gekregen. Ze heten, op volgorde van leeftijd: Lotte, Warre, Haran en Túrin De Grom. Ik heb een super leuke job als Taalcoach in Aalst. Ik begeleid scholen met vragen over anderstalige en/of taalzwakke leerlingen.

Antoon: Ik ben Antoon De Grom, 48 jaar. Ik heb een academische opleiding genoten: tekenen, schilderen en animatiefilm. Ik werk voor Uitgeverij die Keure in Brugge. Daar werk ik mee aan digitale projecten zoals games en apps voor het onderwijs. Mijn bijdrage bestaat uit het aanleveren van de ontwerpen of “concept tekeningen”. Eigenlijk is er een rode draad doorheen mijn c.v., en dat is dat ik altijd voor de doelgroep ‘kinderen’ heb gewerkt. Ik deed dat eerst 12 jaar als ontwerper voor kinderkleding, daarna 6 jaar als webdesigner bij Studio 100, en nu ruim 7 jaar als concept artist bij die Keure. Daarnaast heb ik thuis mijn eigen tattoo-studio


Hoe hebben jullie FabLab Erpe-Mere leren kennen?


Goedroen: een collega van mij, Joke Van De Velde, heeft mij Fablab Steamclub aangeraden voor onze zoon Haran, hij bouwt ontzettend veel met lego en maakt graag technische tekeningen. Joke herkende dat van haar zoon, die ook naar de Steamclub is gekomen. Het bevalt ons zeer goed, het is op zijn lijf geschreven!


Antoon: Ik breng mijn zoontje Haran elke week naar FabLab. Ik werd steeds meer geïnteresseerd door de projecten die hij daar doet. Dat begon me steeds meer te triggeren. En ik zag steeds die 3D printers, lasercutters: kortom, machines die de best wat mogelijkheden bieden om iets in elkaar te knutselen…


Aan welke workshops heb jij al deelgenomen?


Goedroen: toen ik de workshop laser cutting zag staan heb ik eerst Antoon daarop afgestuurd. Toen ik zag hoe mooi zijn logo voor zijn Blackliner Tattoo Studio was geworden, wilde ik ook wel gaan! Gelukkig was er vlak daarna een workshop sieraden lasercutten. Riet heeft mij geleerd hoe ik in inkscape basisvormen kan tekenen om sieraden te maken.


Antoon: ik heb als eerste de stap gezet en de workshop introductie lasersnijden gevolgd. Stefaan gaf me een initiatie in het gebruik van de lasersnijder en ik had direct de smaak te pakken


Welke projecten heb je nog gerealiseerd in het FabLab?


Goedroen: Ik werk vooral aan het project `Cut the Fab´ - Laser cut jewelry. Ik ontwerp samen met Antoon sieraden die gelaserd worden uit hout, mdf en leer. Ik struin heel wat tweedehands-winkels af op zoek naar jassen en tassen van leer. Van dit leer maak ik sieraden, upcycling dus: helemaal mee met de tijd en goed voor het klimaat! Het leer reageert zeer wisselend op de laser cutter, geen enkel stuk leer is hetzelfde. We hebben laatst een zeer mooie armband uit leer ontworpen, zeker een blijvertje! Ook maakte ik voor een vriendin, voor haar huwelijk, een sieraad gebaseerd op een graffiti-tekening die ze mooi vindt, deze ketting is gemaakt in hout en leer.

De ontwerpen die voor mij in Inkscape nog technisch te moeilijk zijn kan Antoon voor mij uitwerken in Ilustrator. Samen brainstormen we over verschillende sieraden, ik maak de basisvormen en hij de meer ingewikkelde vormen. De sieraden in hout en mdf zijn heel mooi naturel én beschilderd. Ik gebruik krijtverf en speciale inkten waardoor er een mooi effect ontstaat. De sieraden zijn inmiddels te koop, we zijn super trots! Op de website posten we steeds de laatste collectie. Momenteel staan er mooie sieraden op in lentekleuren!

Antoon: het laseren van mijn logo was mijn eerste “grote project”. Intussen heb ik ook al enkele armbanden in leder leren maken. Ik breng mijn ontwerpjes mee, en ik leer zo steeds beter begrijpen wat kan en wat niet. Het is niet simpel, maar er is een heel goede begeleiding. Ik ontwerp ook displays, sleutelhangers en logo’s voor de lasercutter en binnenkort wil ik ook graag eens wat 3D-figuren printen. Maar je merkt dat de vertaling van een digitaal ontwerp naar een afgewerkt, tastbaar voorwerp nog wat onverwachte verrassingen met zich mee kan brengen. Het is dus leren werken met de toestellen die er voorhanden zijn… Dat boeit ons beide: we zijn er thuis ook vaak over bezig, er is zoveel mogelijk, en we zien steeds nieuwe mogelijkheden!Wat vind je leuk aan FabLab Erpe-Mere?


Goedroen: Wat ik zo leuk vind is dat we in een warm nestje terecht zijn gekomen. Eender wie kan ik vragen stellen, ook buiten de uren, bijvoorbeeld op Facebook. Stefaan heeft ons goed geholpen met de display voor de oorbellen van `Cut the Fab´, zo maakte hij voor ons staanders uit Plexiglas. Het enthousiasme is aanstekelijk en we hopen nog lang gebruik te kunnen maken van ons abonnement en in mijn geval dus vooral de laser cutter. Maar wie weet, wat de toekomst nog brengt en welke materialen en machines ik nog meer ga ontdekken….


Antoon: De enthousiaste mensen, de knowhow en hoe goed we daar worden ondersteund. FabLab opende voor mij, als ontwerper, de deuren naar een hele waaier aan toestellen die we nog zelf niet kunnen veroorloven. Ik dacht jaren geleden dat 3D printers de wereld in één klap zouden veranderen. Maar die revolutie laat nog op zich wachten. Mijn eigen printer of lasercutter kan ik me niet veroorloven, maar via FabLab is dat toch mogelijk geworden. Ik zie nog veel mogelijkheden, want het is er eigenlijk één grote werkplaats of “labo”, waar je zoveel kan leren en doen. En het leuke is, je maakt je eigen persoonlijke spullen. Je eigen producten in 3D of wat dan ook… Ik werk graag met mijn handen. Dus er is wel een klik met het hele concept van FabLab. En het is het perfect tegenovergestelde van mijn dagelijkse (digitale) job: waar ik altijd voor een scherm zit. Bij FabLab kan ik met mijn handen werken. Concrete dingen maken!Bedankt Goedroen en Antoon voor dit interview, we wensen jullie nog veel "makerplezier" in het Fablab!


536 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Partners

Created by FabLab Erpe-Mere volunteers.

                           | Privacy Policy