top of page

Het verhaal van BertBert wie ben je en wat zijn jouw interesses?

Ik ben Bert Van Wijnendaele en woon in Herzele. Ik heb een Diploma Bachelor in de Toegepaste Architectuur en ben nu bezig aan mijn Master aan de KU Leuven Faculteit Architectuur. Deze studiekeuze vloeit voort uit mijn passie voor design, architectuur en ruimtelijke ordening. Verder werk ik als Sales & Support Manager bij 3D&I (een bedrijf dat 3D printen toegankelijk wil maken voor iedereen) .

Hoe heb je het FabLab Erpe-Mere leren kennen?

Ik zocht een snellere en praktische manier om mijn prototypes en maquettes te maken. Lasercutten en 3D-printen vormen hierbij een grote hulp. 3D-printen was mijn eerste kennismaking met prototyping. Door mijn job van Sales & Support Manager bij 3D&I ben ik ook meer en meer bezig ben met prototyping.

Aan welke workshops heb jij al deelgenomen?

Spijtig genoeg heb ik nog niet aan één van de workshops deelgenomen. Door mijn studies en andere projecten heb ik soms tijd te kort. De vrijwilligers van het Fablab hebben mij als lid van Fablab Erpe-Mere wel geïntroduceerd in inkscape waardoor lasercutten nu sneller en eenvoudiger gaat dan vroeger.


Welke projecten heb je nog gerealiseerd in het FabLab?

Ik ben vooral bezig met het uitwerken van mijn maquettes voor architectuur. Hiervoor gebruik ik zowel lasersnijden als 3D-printen, soms ook gecombineerd zodat ze elkaar een meerwaarde kunnen geven. Voor mijn project in Doel waar ik woondijken realiseerde maakte ik gebruik van deze 2 technieken om het contrast tussen water en land te benadrukken (Foto 1 & 2).Ook in laseren in plexie hoorde hierbij, zo kon ik een simulatie maken van wat de inpakt van het project zou betekenen (Foto 3 & 4).


Hiernaast voelde ik wel de drang om met de lasersnijder nog meer te doen dan puur het maken van maquettes. Allereerst ben ik de grenzen gaan opzoeken in de mogelijkheden wat materiaal betreft. Lasercutten in een grove kassei was alvast een uitdaging (Foto 5).Een poëtische tekst op een museumstuk als opdracht voor de studio architectuur. Vervolgens heb ik hetzelfde idee herwerkt in 2 nachtlampen voor thuis (Foto 6).


Nadien heb ik geprobeerd om verschillende technieken te combineren, zowel CNC als lasercut heb ik gebruikt om een eigen handtas te maken (Foto 7). Het design zelf geeft een duidelijke visie in functionaliteit en eenvoud. Maar dit is slechts een prototype, ik zal nog enkele aanpassingen moeten doorvoeren voor de vriendin er kan mee pronken.


Ook heb ik samen met 2 architectuurstudenten (Hanna Leban en Dagna Kolodynska) een stoel gemaakt, dit op basis van "computational" design.De volledige stoel is een variabel design waarin je bepaalde parameters (zithoogte, rughoogte en zitoppervlakte) kan wijzigen, de files worden automatisch opgemaakt. De stoel zelf bestaat uit 3 geplooide houten lagen met een houten structuur ertussen.


Wat vind je leuk aan FabLab Erpe-Mere?

De flexibiliteit en zekerheid bij het lasercutten vind ik een groot pluspunt. Als architectuurstudent zijn de deadlines altijd een stressperiode. Wanneer je zekerheid hebt van een tijdslot bij het lasercutten neemt dit de stress zeker al wat weg. Bovendien staat er steeds iemand klaar wanneer je toch even wat pech hebt met de file of je wat tips nodig hebt bij de aanpak van jouw project.

Bedankt Bert voor dit interview, we wensen je nog veel "makerplezier" in het Fablab!


100 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Coronamaatregelen zomerkampen 2021

Onze zomerkampen zijn weer in aantocht! Door de huidige Coronamaatregelen zal het een editie zijn die, net als vorig jaar, wat anders is dan anders; maar daarom niet minder leerrijk en leuk! Hieronder

bottom of page